8 czerwca 2013

Opublikowane: 12 czerwca 2013

DSC_02428 czerwca 2013 roku odbył się w Glinczu Festyn z Kaszubskim Przeglądem Talentów Artystycznych i Kulinarnych. Głównym organizatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie rozwoju Regionalnego „Radunia”, Szkoła Podstawowa oraz Rada Sołecka w Glinczu. Projekt otrzymał wsparcie Starostwa Powiatowego w Kartuzach i Urzędu Gminy w Żukowie.

Już od godziny 14.00 rozpoczęto koncertem Wiesławy Stoppy, podczas którego na murawie boiska szkolnego gromadziło się wielu mieszkańców i gości, a wśród nich m.in. burmistrz gminy Żukowo Jerzy Żurawicz, poseł Stanisław Lamczyk, przewodniczący rady miasta Żukowa Adam Okrój, dyrektor kuratorium oświaty w Kościerzynie Halina Uchman, dyrektor GOKiS Wiesława Toczyńska, finalistka X- factora Małgorzata Stankiewicz.

Głównym celem tegorocznej imprezy była zbiórka środków na zakup drewnianego domku z funkcją przebieralni dla młodych sportowców oraz na doposażenie szkoły w pomoce dydaktyczno – sportowe. Uzbierano 2713,90 zł.

Festyn z Kaszubskim Przeglądem Talentów był okazją do integracji społeczności lokalnej jak i okazją do poznania dotąd nie znanych szerszej publiczności utalentowanych perełek powiatu kartuskiego. Na imprezie została połączona dobra zabawa ze zbiórką pieniędzy na szczytny cel. Cel ten wspierano przez zakup losów na loterii fantowej, licytację, kiermasz prac dziecięcych jak i datki przekazywane do puszek podczas korzystania z darmowych atrakcji m.in. takich jak dmuchane zamki, jazda na koniku, trampoliny, basen z kulkami, watę, karuzelę czy nawet malowanie paznokci mam i buzi dzieci.DSC_0390

Przegląd Talentów rozpoczął się od kategorii dziecięcej. W Jury zasiedli: Halina Uchman – dyrektor delegatury kuratorium w Kościerzynie, Wiesława Toczyńska – dyrektor Ośrodka Kultury i Sportu w Żukowie, Helena Adamska –założyciel, kierownik i instruktor zespołu muzycznego „Spiéwné kwiôtczi”, artysta Teatru Rozrywki w Chorzowie a obecnie pracownik Urzędu Gminy w Żukowie, Małgorzata Stefańska Stankiewicz – finalistka x-factor.DSC_0266

Jako pierwsze na scenie zaprezentowało się szkolne kółko teatralne w wierszu Juliana Tuwima „Rzepka”. Jurorów zachwyciły wyjątkowo występy z recytacją i tak kolejne miejsca zajęli:

1. Andrzej Galiński – recytacja wiersza

2. Piotr Zamudio – Zeidler – recytacja wiersza

3. Wiktoria Czarnecka – Rybandt – recytacja wiersza

Wyróżnienie otrzymali Michał Galiński za grę na akordeonie oraz Marcel Kibort, który jako ostatni wykonał akrobacje na linie i zachwycił widzów swoją zwinnością i siłą.

W pozostałych kategoriach artystycznych uczestników oceniali: Małgorzata Stefańska Stankiewicz – finalistka x-factor, Mariusz Florczyk – Wiceprezes Fundacji Słoneczne Wzgórze, artysta, Adam Okrój – Przewodniczący Rady Gminy Żukowo, Jacek Raulin – Wiceprezes Fundacji Morena, Karol Szabucki – prezes Stowarzyszenia Pogłos Kultury

W kategorii juniorów zwyciężył Damian Sochacki swoją pracą plastyczną „Moje bazgroły”. Zauważono jego talent, lekkość kreski i duże perspektywy artystyczne. Miejsce drugie zajął Albert Woelke, który zagrał własną kompozycję. Miejsce trzecie zajęła Eliza Groth za wykonanie tańca we własnej aranżacji. Nagrodę specjalną jury otrzymała Kamila Sychta za piosenkę Hallelujah.

W kategorii 18+ jury wyróżniło aż 5 laureatów. Jak powiedział przewodniczący Rady Miasta Żukowa Adam Okrój, wybór zwycięzcy był bardzo trudny. Uczestnicy zachwycali szczególnie w dziedzinie rękodzieła. Na podium znaleźli się:DSC_0407

1. Agnieszka Patrzałek – „HenHouse” – moda dla dzieci

2. Angelika Szulfer – „Retro Szafa” – moda kaszubska

3. Irena Wróbel – ozdoby ze wstążki, orgiami, hafty

Wyróżnienie otrzymała Regina Wicka za robótki ręczne na drutach.

DSC_0350Ogromnym zainteresowaniem widzów cieszyły się też nietypowe rowery pana Kazimierza Leśniewskiego z Sianowa. Wieloosobowe pojazdy na pedały dawały ogromną satysfakcję szczególnie dzieciom.

W kategorii kulinarnej zasiadła komisja w składzie Genowefa Zasada – sołtys Glincza, Tadeusz Ptach – restaurator, Daniel Dopka – przedstawiciel Ośrodka Kultury Starostwa Powiatowego w Kartuzach.

Kubki smakowe jurorów najbardziej zachwyciła Mariola Rychert przygotowując pierś z kurczaka w kokosie nadzianą serem camembert i żurawiną. Na miejscu drugim uplasowała się Anna Kmita piekąc ciasto wytworne i przepyszny naturalny chleb razowy. Nagrody publiczności otrzymali Elżbieta Rybandt za sałatkę śledziową oraz śledzie w rodzynkach po kaszubsku, Elżbieta Ratowt za tort z kaszubską maliną oraz Bożena Brilowska za ciasto marchewkowe.DSC_0362

Wszyscy laureaci przeglądu talentów otrzymali cenne nagrody, a pozostali uczestnicy dyplomy, zestawy upominków oraz bony ufundowane przez sponsorów (restauracje, parki linowe, parki rozrywki, gabinety kosmetyczne, gospodarstwa agroturystyczne, właścicieli psich zaprzęgów oraz namiotów tipi, itp.)

Przegląd talentów przeplatany był występami artystów takich jak Małgorzata Stankiewicz, zespół taneczny „Perełki”, grupa cyrkowa Holiday, Mariusz Florczyk z Fundacji Słoneczne Wzgórze ze Stężycy, zespół Bregma. A do późnych godzin nocnych publiczność bawił zespół Manijoce.

DSC_0238Wyjątkowym zainteresowaniem cieszył się czołg, samochód wojskowy oraz stanowisko symulacyjne, które udostępnił ze swojej bogatej kolekcji p. Marian Kotecki. O szczegóły można było zapytać obsługę ubraną w historyczne mundury wojskowe.

Festyn spełniał również rolę edukacyjną kiedy to ratownicy z Powiatowego Centrum Zdrowia w Kartuzach zaprezentowali pokaz pierwszej pomocy i udostępnili zwiedzającym wnętrze karetki a przy stanowisku Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego była możliwość zmierzenia ciśnienia i poziomu cukru.

Takie festyny integrują lokalną społeczność a do tego pozwalają zauważyć nowe cele i spełniać nowe potrzeby – powiedział poseł Stanisław Lamczyk.

I.P.S. i I.M.