Blaugrana, od lat nazwa święta dla fanów klubu FC Barcelona

Opublikowane: 15 października 2012

Blaugrana, od lat nazwa święta dla fanów klubu FC Barcelona.  Sława, honor, fair play i wspaniała techniczna gra w piłkę, to wszystko co prezentują jej piłkarze. Idąc za tym głosem powstało Stowarzyszenie sportowe mające na celu wspierać dzieci i młodzież w pozytywnym nastawieniu do sportu. Jednak klubów piłkarskich o takiej myśli mamy dużo dlatego dwóch Prezesów tego klubu Krystian Kostrzyca oraz Paweł Ryta postawili na coś co może przyciągnie wielu ludzi samą inicjatywą . I tak się stało, na ogłoszenie internetowe odpowiedziała olbrzymia ilość osób zakochanych w tym klubie. Nie tylko sięgało to Polski. W naszą inicjatywę wchodzili nawet Ukraińcy. Spotykając się dwa razy w tygodniu oraz weekendy, cała rodzina Blaugrany rozgrywa liczne mecze dbając o rozwój sportowy dorosłych, młodzieży oraz dzieci. Jest Nas coraz więcej, a i obecnie staramy się otwierać na kolejne tematy. Jak na przykład pomoc społeczna.

W naszej drużynie występują zawodnicy grający w różnych ligach zaczynając od trzeciej kończąc na B klasie. Grają mieszkańcy Gdańska, Bydgoszczy czy mniejszych miejscowości. Staramy się poza sportem pomagać i organizować liczne atrakcje dla fanów FC Barcelony. Obecnie sam zespół liczy 24 piłkarzy, którzy postarają się 21 października w Glinczu pokazać kawał dobrej piłki w mini turnieju piłkarskim pod nazwą „Blaugrana wspiera Radunię”. Będzie to pierwszy z turniejów wyjazdowych, na który zdecydowała się ekipa Blaugrany w naszym województwie pomorskim.  Do tej pory działała tylko na terenie Trójmiasta.

Mamy nadzieje ze pogoda dopisze i zobaczymy kawał dobrego futbolu. Blaugrana w przerwie pomiędzy meczami zorganizuje małe sportowe zmagania dla młodych piłkarzy z Glincza z drobnymi upominkami. Dlatego serdecznie zapraszamy na Turniej z dobrą muzyką oraz wspieranie naszej akcji przez podmioty działające w Glinczu i współpracujące ze Stowarzyszeniem Radunia.

W składzie Blaugrany zobaczymy na pewno dość znanych na Pomorzu piłkarzy 3-4 lig, jak Marcin Ostrowski, Marcin Kazik, Adrian Kłos, Paweł Ignaczyński, Dawid Matyjas, Maciej Anuszkiewicz, Mateusz Woźniak, Łukasz Rumniak, Daniel Pochranowicz, Pawł Ryta czy piłkarzy mających za sobą występy w najlepszych klubach z Bydgoszczy Krystiana Kostrzycę, Jakuba Herneta, Piotra Zabrockiego. Całość poprowadzi opiekun zespołu Blaugrany, który postara się rozkręcić prawdziwa piłkarską ucztę. Zapraszamy wszystkich na ten piłkarski spektakl, o którym informują również plakaty na terenie Glincza.

Z piłkarskim pozdrowieniem

Blaugrańczycy!