„Listy dla Ziemi”

Opublikowane: 22 kwietnia 2013

Dnia 19.04.2013 r. w Szkole Podstawowej w Glinczu rozpoczęła się pierwsza ogólnopolska akcja Fundacji ekologicznej ARKA „Listy dla Ziemi”. Akcja wspiera gminy w organizacji działań edukacyjnych i promocyjnych związanych z tak zwaną nową ustawą śmieciową.

Szkolny koordynator przedsięwzięcia zapoznał dzieci z tematyką akcji, istotą problemu oraz celem pisania listów dla Ziemi. Uczniowie obejrzeli krótkie filmy dotyczące projektu, aktywnie uczestniczyli w dyskusji.

Tematyka listów (pisanych na ekologicznym papierze, wykonanym  z makulatury) będzie dotyczyła  w szczególności gospodarki odpadami i recyklingu, ale również można pisać o: ochronie i bogactwie polskich lasów, opiece nad zwierzętami, zmianach klimatycznych – wybór należy do uczniów i od ich postrzegania zaniedbanej przez człowieka Ziemi.

Najlepszy list zostanie wyłoniony w konkursie szkolnym i opublikowany. Każdy uczeń zabierze swój list do domu i odczyta rodzicom oraz bliskim. W ten sposób akcja poszerzy swój zasięg.

I.P.- S.